Gezond eten in een gezond lichaam
Gezond eten heeft een grote invloed op de gezondheid van uw lichaam. Het toevoegen van meer groenten aan uw dieet kan leiden tot tal van voordelen, zoals een betere spijsvertering, een betere hersenfunctie en zelfs een verminderd risico op chronische ziekten zoals hartziekten en kanker.
Groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen die een belangrijke rol spelen bij het goed functioneren van ons lichaam. Ze bevatten bijvoorbeeld antioxidanten die ons helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen die celafbraak en ouderdomsziekten kunnen veroorzaken. Ze bevatten ook vezels die onze spijsvertering regelmatig houden en constipatie voorkomen.
Bovendien wordt het eten van veel groenten in verband gebracht met betere cognitieve prestaties vanwege hun hoge gehalte aan B-vitaminen die in verband worden gebracht met een betere focus, concentratie en alertheid.
Kortom, het toevoegen van meer groenten aan uw dieet kan gunstig zijn voor zowel uw gezondheid op korte als lange termijn. Het eten van een verscheidenheid aan kleurrijke en voedselrijke groenten is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat u alle essentiële vitaminen en mineralen binnenkrijgt die uw lichaam nodig heeft. Zorg er dus voor dat u veel groenten in uw maaltijden opneemt!
Door
regelmatig verse producten in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u
uw lichamelijke en geestelijke gezondheid aanzienlijk verbeteren.
Hieronder geven wij enkele voedzame en gemakkelijk te bereiden recepten voor in de ochtend en middag.
1. Aardbei met banaan smoothy
Meng
een 1/2 kop gewone Griekse yoghurt, 1/2 banaan, 4-5 verse of bevroren
aardbeien en 1/4 kopje ongezoete amandelmelk in een blender. Giet het
mengsel in een kom en leg er uw favoriete toppings op zoals chiazaadjes,
geschaafde amandelen en/of kokosvlokken.
2. Yoghurt Parfait
Maak een laagje van 2 eetlepels vanGriekse
yoghurt, voeg 1/4 kopje van je favoriete verse fruit (zoals bosbessen,
aardbeien en bananen) en een beetje granola in een kom toe. Werk af met
meer fruit en een drupje honing voor het opdienen.
3. Overnight Oats
Meng
1/2 kopje gerolde haver, 1/2 kopje gewone Griekse yoghurt en een
scheutje amandelmelk in een kom. Voeg je favoriete mix-ins toe zoals
chiazaadjes, gehakte noten en/of gedroogd fruit. Zet een nacht in de
koelkast alvorens op te dienen met vers fruit.
4. Fruit en Yoghurt Quinoa Bowl
Kook 1/2 kopje quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel
de gekookte quinoa over twee kommen en top met 1/4 kopje gewone Griekse
yoghurt, 1/2 banaan en verse bessen. Bestrooi met een snufje kaneel
voor het serveren.
5. Griekse Yoghurt Pannenkoeken:
Meng 1/2 kop gewone Griekse yoghurt, 1 groot ei, 1/4 kop bloem, 1/2
theelepel bakpoeder en een snufje zout in een kom. Verhit een
anti-aanbak koekenpan op middelhoog vuur en voeg voldoende boter toe.
Laat 1/4 kopje beslag op de koekenpan vallen en bak het goudbruin
voordat u het omdraait. Serveer met uw favoriete toppings zoals warme
ahornsiroop
6. Griekse salade
Meng in een grote kom sla, tomaten, komkommers, rode uien,
kalamata-olijven en feta. Meng voor de dressing olijfolie, citroensap,
zout en peper. Dresseer de salade met de dressing naar smaak.
7. Mediterrane linzensalade
Spoel 1 ½ kopjes linzen in water en kook deze met 3 kopjes
groentebouillon, 1 laurierblad en een snufje zout. Laat de gekookte
linzen vervolgens uitlekken en afkoelen. Meng in een kom de gekookte
linzen, in blokjes gesneden komkommer, cherrytomaten, feta, olijven,
rode ui en verse peterselie met zout en peper. Meng voor de dressing
citroensap en extra vergine olijfolie.
8. Spinaziesalade
Breng in een grote pan 2 kopjes water aan de kook en voeg 1 theelepel
suiker en ½ theelepel zout toe. Voeg 3 pakjes (elk 10 ons) verse
spinazie toe en dek de pan af met een deksel. Kook gedurende 3 minuten
tot de spinazie zacht wordt. Haal van het vuur en laat afkoelen. Doe de
spinazie in een kom samen met wat feta, in blokjes gesneden tomaten,
komkommers en gesneden rode uien. Meng voor de dressing olijfolie,
citroensap, knoflook, zout en peper.
9. Quinoa Salade
Speol1
kopje quinoa in koud water en kook het vervolgens met 2 kopjes
groentebouillon, een snufje zout en een laurierblaadje. Laat het
afkoelen alvorens het te gebruiken voor de salade. Meng in een kom de
quinoa, in blokjes gesneden paprika's, in blokjes gesneden komkommers,
bonen naar keuze, maïskorrels en verse kruiden zoals basilicum of
peterselie. Meng voor de dressing olijfolie, citroensap en knoflook.
Smakelijk!