De wervelkolom

27-01-2023

De wervelkolom is een ingewikkelde structuur van botten en bindweefsel die onze interne organen ondersteunen en beschermen en ons tegelijkertijd flexibiliteit en mobiliteit bieden. Door u te verdiepen in de anatomie van uw wervelkolom kunt u beter begrijpen hoe deze functioneert en hoe u deze gezond kunt houden. Laten we een kijkje nemen!

De basis van uw wervelkolom bestaat uit ruim 30 kleine botten die wervels worden genoemd. Deze botten zijn verdeeld in vijf secties: cervicaal (nek), thoracaal (middenrug), lumbaal (onderrug), heiligbeen (onderste gedeelte) en stuitje (staartbeen). Elke sectie heeft zijn eigen unieke kenmerken die verschillende soorten bewegingen mogelijk maken. Zo zijn de borstwervels zo gemaakt dat het mogelijk is te roteren met de romp.

Tussen elk stel wervels zitten tussenwervelschijven die als schokdempers fungeren door de ruimte tussen de botten op te vangen. De schijven bestaan uit twee lagen - een buitenste laag, annulus fibrosus genaamd, die als een flexibele ring rond een geleiachtige kern, nucleus pulposus genaamd, ligt. Dankzij dit ontwerp kunnen zij schokken opvangen wanneer wij bewegen, springen of draaien, maar ook daarna weer hun oorspronkelijke vorm aannemen. Mits er niet overdreven wordt verbetert de conditie van de tussenwervelschijven door bewegen. Niets doen daarentegen maakt dat deze schijven verslappen en eerder scheuren gaan vertonen.

De spieren in uw rug zorgen voor stabiliteit tijdens het bewegen en regelen de uitlijning van de wervelkolom. Ze worden meestal gegroepeerd op basis van hun functie - buigspieren aan de ene kant en strekspieren aan de andere kant - of op basis van waar ze aan het bot vastzitten - voorste of achterste spieren. Ligamenten vormen een ander type bindweefsel dat overal in uw rug voorkomt en dat helpt om alles op zijn plaats te houden door bot en bot met elkaar te verbinden in de gewrichten.

Uw wervelkolom is een ongelooflijk complexe structuur die bestaat uit vele onderdelen die in harmonie samenwerken. De wervelkolom ondersteunt je lichaam en geeft je tegelijkertijd flexibiliteit, zodat je allerlei bewegingen kunt uitvoeren zonder blessures. Door te begrijpen hoe uw wervelkolom werkt, kunnen sporters waardevol inzicht krijgen in hoe ze de wervelkolom het beste kunnen beschermen tegen blessures en tegelijkertijd hun prestaties kunnen optimaliseren door middel van gerichte oefenplannen op basis van individuele behoeften. Een osteopaat kan problemen aan uw wervelkolom aanpakken met behandelingen op de behandelbank. Regelmatig zal er echter samenwerking met een fysiotherapeut gezocht worden om het actieve deel van de wervelkolom (de spieren) in goede conditie te krijgen middels gerichte training.